Kada bih rekla da je Zagreb jedan od najljepših europskih gradova, to bi vjerojatno zvučalo jako subjektivno i pristrano. No, Zagreb ZAISTA jest jedan od najljepših europskih gradova prema mišljenju mnogih – kako njegovih stanovnika, tako i različitih posjetitelja i turista iz svih dijelova svijeta.

Činjenica je da ovaj grad ima mnogo toga za ponuditi i da u njemu svatko može pronaći svoj kutak u kojem će poželjeti zauvijek ostati ili se često tamo vraćati.

Stari dio Zagreba prožet je poviješću, stoga je važno poznavati temeljne informacije koje pomažu u boljem razumijevanju grada općenito.

Kratka povijest

Povijest je na ulicama Zagreba sveprisutna, tako da bi svi ljubitelji povijesti, kulture i umjetnosti ovaj grad mogli smatrati malim dijelom raja.

Zagreb je izrastao iz dva naselja na susjednim brdima – civilnog Gradeca i crkvenog Kaptola koji tvore staru jezgru današnjeg Zagreba kao njegov Gornji grad. Prvi put u pisanim izvorima spominje se davne 1094. godine, kada je utemeljena Biskupija.

povijest zagreba

O nastanku imena grada govori legenda prema kojoj je ban, prolazeći sa svojom vojskom ovim krajevima, umoran i žedan, naredio lijepoj djevojci Mandi da donese vode s izvora. Ban joj je rekao: „Mando, dušo, zagrabi“, a u spomen na tu legendu, na glavnom gradskom trgu – Trgu bana Josipa Jelačića danas postoji fontana koja se zove Manduševac.

Cjelokupna povijest grada Zagreba zaista je zanimljiva, a poseban je osjećaj hodati onim dijelovima koji su u prošlosti bili poprištima velikih sukoba i ratova, poput Krvavog mosta ili utvrde Medvedgrad. Na stranici Turističke zajednice grada Zagreba možete pronaći dodatne informacije o razvoju grada te pregled značajnijih događaja.

Znamenitosti

Zahvaljujući svojoj burnoj i zanimljivoj povijesti, Zagreb danas ima mnogo znamenitosti – što starijih, što mlađih, koje jednostavno morate posjetiti, vidjeti i dotaknuti. Jedna od njih su Kamenita vrata, meni osobno najdraža zagrebačka znamenitost sa zaista zanimljivom pričom.

U velikom požaru koji je izbio 31. svibnja 1731., slika Majke Božje, koja je prije stajala iznad gradskih vrata, nađena je čitava i neoštećena usred vatrom uništenog područja.

kamenita vrata

Iste godine slika je postavljena u barokni oltar u udubljenju prolaza Kamenitih vrata gdje se i danas ljudi svraćaju kako bi izrekli svoje molitve, zavjete i zahvale, koje ujedno možete vidjeti i na stotinama pločica koje su postavljene u unutrašnjosti kapelice. Majka Božja od Kamenitih vrata proglašena je zaštitnicom grada, a na njezin blagdan, 31. svibnja, slavi se i Dan grada Zagreba.
Neizostavan dio u razgledavanju grada je i Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije – najveličanstvenije arhitektonsko ostvarenje crkvenog graditeljstva gotičkog stila jugoistočno od Alpa.

Cijeli okolni prostor omeđuju kule i bedemi, a do početka 20. stoljeća postojala je kula i zid ispred samog pročelja, tako da je bila jedna od rijetkih primjeraka potpuno opasane Prvostolnice.

U posljednjih 30-ak godina na Katedrali se poduzimaju opsežni radovi obnove kako bi izgledala što zanosnije i bolje, kao i u godinama kada je tek izgrađena.
Šteta bi bilo naći se na Gornjem gradu, a pritom ne posjetiti kulu Lotrščak, jedan od najbolje očuvanih objekata gradskog obrambenog sustava iz 13. stoljeća, ali i crkvu Sv. Marka, najstariju župnu crkvu u gradu i jedan od simbola grada Zagreba. Jedna od glavnih turističkih atrakcija u gradu je i uspinjača, koja povezuje Gornji i donji grad, a jedno od najljepših mjesta za odmor i šetnju je park Zrinjevac.

Različiti muzeji i kazališta, među kojima je nezaobilazno Hrvatsko narodno kazalište, pravi su ukras grada i na koju god stranu krenuli, nećete ostati razočarani Zagrebom.

Najbolje vrijeme za posjet Zagrebu

Bilo ljeto ili proljeće, jesen ili zima – Zagreb je uvijek predivan! Svako godišnje doba ima svoje čari pa ako u Zagreb dolazite ljeti, svakako posjetite popularno „Ljeto na Strossu“, na jednom od najljepših i najromantičnijih zagrebačkih šetališta.

Ako pak dolazite u proljeće, Botanički vrt obavezna je stanica jer upravo u tom dijelu godine ovaj vrt postiže same vrhunce ljepote. Jesen donosi poznate „Rujanfest“ i „Bundekfest“ u grad, a zima čarobni Advent u Zagrebu koji je ponos čitave Hrvatske, a ne samo Zagreba.

Dakle, kad god došli, dobro ste došli, a Zagreb nikada nećete uhvatiti nespremnog – uvijek u sebi čuva ljepote za sve one koji ga posjete.