Da biste se okružili drvećem, cvrkutom ptica i osjećajem idile nekog dalekog, mirnog mjesta, ne morate otići daleko izvan Zagreba. Za većinu njegovih stanovnika, ali i onima koji su ovdje tek u prolazu, Bundek i Jarun omiljena su mjesta u gradu za rekreaciju, odmor, kupanje i nedjeljni roštilj.

Jedan na jednom, drugi na drugom dijelu grada, ovi predivni parkovi s jezerom svim svojim posjetiteljima nude mir i bijeg od užurbanog života i istog takvog grada.

Što Bundek nudi?

Ono zbog čega toliko često imam potrebu otići na Bundek osjećaji su i stvari koje se zaista teško mogu pronaći bilo gdje drugdje u gradu. Ovo mjesto, primjerice, briše generacijski jaz koji je na svim mjestima prisutan i osjetan.

Bili veliki ili mali, stari, mladi ili sredovječni, Bundeku je svejedno – ponudit će vam mjesto na kojem se možete „pronaći“. Tako na području uz jezero možete vidjeti umirovljenike koji odmaraju na klupicama, mlade koji se rolaju ili trče te razigranu dječicu koja na raspolaganju imaju čak 3 dječja igrališta.

Jedno od njih prilagođeno je i djeci s invaliditetom, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih ovaj park toliko volim.

 
bundek

Sadržaji koje Bundek nudi u savršenom su omjeru – najveći dio čine zelene površine koje su u svakom većem gradu dobrodošle. Veliko i Malo jezero pokrivaju oko 50 000 m² cjelokupne površine, a pješačke staze oko 10 000 m².

Za kupanje je predviđeno samo Veliko jezero, koje je prilagođeno i osobama s invaliditetom, dok je Malo jezero ostavljeno kao prirodno stanište mnogobrojnih biljnih i životinjskih vrsta.

Uz rekreaciju, odmor i igranje, Bundek nudi i različita kulturna, zabavna i sportska događanja, a na zapadnom dijelu sunčališta postavljena je pozornica na vodi s gledalištem za otprilike 2500 gledatelja.

Jednom godišnje na Bundeku se održava i popularni Bundekfest, gdje nekoliko dana neprestano možete uživati u različitim koncertima i aktivnostima za djecu i odrasle. Na prostoru parka postoje i 2 ugostiteljska objekta koja se izgledom uklapaju u svoj prirodni ambijent.

Popularna Staza zdravlja na Bundeku postavljena je kružno uz glavno jezero i duljine je 700 metara, a namijenjena je za hodanje, nordijsko hodanje i trčanje.

Kako do Bundeka?

Još jedna velika prednost Bundeka njegova je dobra povezanost s gotovo svim dijelovima grada. Autobusne linije 234, 166, 268, 229, 221, 219 i 220 koje kreću od Glavnog kolodvora prolaze pokraj Bundeka, što je i naziv izlazne stanice na kojoj bus staje.

Ako se koristite ZET-prijevozom, trebali biste znati da na izlaznoj stanici za Bundek („Središće“) staju tramvaji broj 6, 7 i 14, a ako se pak odlučite za osobni automobil, moći ćete ga parkirati na javnom parkiralištu pokraj parka.

Meni je, osobno, najdraži onaj način koji ne uključuje nijedno prijevozno sredstvo i upravo bih taj način preporučila svima – ako ste u mogućnosti, ponesite si dekicu i prošetajte skroz do Bundeka, raširite ju u prvom hladu blizu jezera i uživajte u ovoj lijepoj zagrebačkoj oazi.