Stari dio grada Zagreba velikim dijelom podsjeća na predivnu, prostranu šetnica koja svojim posebnostima zaokuplja oko na svakom koraku.

Svatko tko ima priliku, trebao bi prošetati uličicama ovog poviješću i kulturom prožetog grada te otkriti zašto se baš ovaj grad smatra jednim od najljepših u Europi.

Jedan od razloga prelijepe su zagrebačke šetnice koje privlače Zagrepčane, ali i turiste u bilo koje doba dana ili godine. Sada kada su se sunčani dani opet vratili u Zagreb, bilo bi šteta ne prošetati nekom od njih i prisjetiti se koliko je Zagreb čaroban grad. Predlažem vam da uzmete fotoaparat u ruke i svakako prošetate nekom od sljedećih šetnica.

Šetnica Maksimir

Po mom mišljenju, šetnica u parku Maksimir iz više je razloga najljepša u gradu. Uz mnoštvo drveća i predivnih starinskih uličnih lampi, ovo mjesto nije posebno samo za vrijeme sunčanih dana.

maksimir

Štoviše, zima joj daje dodatnu čar pa je maksimirska šetnica prekrivena snijegom zaista nezaboravan prizor. U blizini je tramvajske stanice, stoga ne morate brinuti o tome kako ćete nakon višesatne šetnje pozitivno iscrpljeni ponovno doći do centra grada.

Dubravkin put

Ako nemate vremena otići do Maksimira, prelijepu šetnicu možete naći i samo nekoliko šetnje od samog centra grada Zagreba.  Na južnom dijelu Tuškanca nalazi se tihi i šumoviti Dubravkin put.

Ova pješačka staza prvi je odvojak ulice Tuškanac i uređena je u drugoj polovici 19. stoljeća unutar park-šume. Duga je oko 2 kilometra,  a iz nje se granaju puteljci za tuškanačke brežuljke.

Iako je do danas izgubio prvotni šumski izgled, Dubravkin put i dalje je jedno od najomiljenijih mjesta za šetnju. Do sredine 20. stoljeća, ova je šetnica nosila ime po ženi bana Josipa Jelačića – Sofijin put, no kasnije je prema velikom Gundulićevom djelu preimenovana u ime koje nosi i danas.

Prošetajte Dubravkinim putem, zaista je neprocjenjivo udahnuti dašak povijesti s ovoga mjesta.
U samom centru grada, nezaobilazno je i Strossmayerovo šetalište, gdje se svake godine održava popularno „Ljeto na Strossu“.

Šetnica uz Savu

Šetanje uz Savu, rijeku koja zna sve tajne Zagreba, zaista je ugodno i opuštajuće iskustvo, osobito u sumrak kada se u njoj oslikavaju narančaste nijanse sunca na zalasku. Na južnom dijelu savskog nasipa, u blizini jezera Bundek, uređena je šetnica duga  3, 5 kilometara, a podjednako je atraktivna šetačima i biciklistima.

Uz stazu su svakih 25 metara postavljene svjetiljke, a kratki odmor moguć je svakih 200 metara postavljenim klupicama. Ova šetnice jednako je atraktivna i za bicikliste i za šetače pa je svejedno kako ćete doći – važno je samo šetati se ili odmoriti na nekoj od klupica u blizini Save i čuti njezin šum.