Jezero Jarun je prepoznatljivi znak grada Zagreba i jedno od glavnih must see mjesta u gradu. Poznat još i kao „zagrebačko more“, Jarun je omiljeno okupljalište svih generacija i idealno mjesto za bijeg od užurbanog grada, posla i problema. Ovo mjesto prava je oaza zabave u kojoj svatko može pronaći nešto za sebe.

Kratka povijest

Prije nekoliko desetljeća, područje na kojem se danas nalazi jezero Jarun i istoimeno naselje izgledalo je neprivlačno, zaraslo i bez ikakvog potencijala da postane jednim od najljepših dijelova Zagreba.

No, sedamdesetih godina pojavila se ideja o izgradnji športsko-rekreacijskog centra u zapadnom dijelu grada, što se u godinama koje su uslijedile pokazalo kao zaista isplativa i dobra investicija. Zagreb je 1987. godine izabran za domaćina Univerzijade, a želja za što ljepšim predstavljanjem Zagreba bio je dodatni poticaj za što bolje uređenje ovog područja. Zahvaljujući prvenstveno Univerzijadi,

Jarun je danas za većinu Zagrepčana prvi izbor kada je u pitanju rekreacija, odmor, ali i zabava. U spomen na ovaj veliki događaj, jedan od 6 jarunskih otoka dobilo je naziv Otok Univerzijade.

Uz njega nalaze se još i Otok Trešnjevka, Otok ljubavi, Otok divljine, Otok hrvatske mladeži te Otok veslača. Ovdje doslovno možete pobjeći na drugi otok i priuštiti si kvalitetan odmor ili druženje bez uznemiravanja i daleko od glasnog grada. Meni osobno, najdraži je Otok Trešnjevka.

Plaže

Jarunske plaže provjerena su mjesta za dobru zabavu i sunčanje,  a zahvaljujući kvalitetnoj vodi i visokom stupnju sigurnosti, dobar su izbor za sve one koji ne znaju kako izaći na kraj s ljetnim danima u Zagrebu.

Plave zastave – međunarodni standard za čiste, sigurne i dobro održavane plaže već se gotovo 10 godina vijore na jarunskim plažama, a dobivanje ovog počasnog znaka znači da su plaže zadovoljile nimalo jednostavne kriterije. Ako još niste, svakako biste trebali doći na Jarun i dati mu svoju ocjenu za cjelokupni dojam.

jarun

Sadržaji

Jarun je jezero zabave i gotovo je nemoguće u jednom danu otkriti sve njegove bogate sadržaje. Uz odbojku, vaterpolo, rukomet, staze za rolanje te konjički i veslački klub, svaki će profesionalni sportaš, rekreativac i početnik naći nešto za sebe.

Posebna se pažnja posvećuje osobama s invaliditetom za koje je na Jarunu opremljena plaža sa svim potrebnim sadržajima. Tu je i višeosjetilni park posebno prilagođen slijepim i slabovidnim osobama te osobama s invaliditetom.

Jarun će zadovoljiti i apetite onih koji nisu veliki ljubitelji sporta i koji više uživaju u dobroj hrani ili kavi. Kućice za roštilj na Jarunu dostupne su svim posjetiteljima, stoga nemojte oklijevati – pokažite svoje umijeće roštiljanja u pravoj jarunskoj idili.
Ako na Jarunu ostanete do kasnih večernjih sati, nećete ostati gladni ni zabave jer jarunski noćni klubovi među najkvalitetnijima su u gradu. U Galleryju, Mansionu ili Aquariusu sigurno ćete se dobro zabaviti, a možda i upoznati nekog s kim ćete ubuduće dolaziti na Jarun i dijeliti dobra iskustva.

Kako do Jaruna?

Jarun je s ostatkom grada povezan tramvajskim linijama 5 i 17 te autobusnom linijom 113 (Ljubljanica-Jarun) koja putnike dovodi do glavnog ulaza u Jezero.

Ako na Jarun dolazite tramvajem, možete sići na nekoliko tramvajskih stanica (Horvati, Srednjaci, Staglišće, Jarun), nakon čega vas čeka ugodna šetnja od 5-10 minuta do samog jezera. Naravno, dozvoljeno je (i zdravo!) doći i biciklom ili rolama, naoružani dekicama za odmor na vrućem jarunskom šljunku. Načina je mnogo, potrebna je samo dobra volja!