Kad imam priliku putovati i posjetiti gradove i mjesta koja sam vidjela samo na fotografijama, mjesta o kojima svi pričaju, ali i ona manje poznata, putem u glavi nižem očekivanja i slike svega onoga što u tom gradu ne želim propustiti.

Razmišljajući o drugim gradovima koje želim vidjeti, postavljam si pitanje što je turistima važno vidjeti u Zagrebu? Koja mjesta u gradu mogu ispuniti sva očekivanja zahtjevnih posjetitelja?

Onima koji žele uživati u kulturološkim obilježjima, ali i onima koji se navečer žele zabaviti, Zagreb može ponuditi zaista široku paletu mogućnosti – obiteljska putovanja, razredne izlete, lude provode…

Uz trunku subjektivnosti, rekla bih da je Zagreb grad koji se mora prijeći uzduž i poprijeko kako bi se vidjelo sve što je lijepo i za ovaj grad posebno. No, budući da bi taj popis bio predugačak, izdvojit ću ona mjesta kakva bih željela vidjeti da prvi put dolazim u neki nepoznati grad.

zagreb

Zagreb, ili  kako mnogi kažu – mali Beč, sasvim opravdava nadimak koji ima. Pun skrovitih kutaka, zanimljivosti, raznih izričaja i stare jezgre ponudit će svakome nešto i zadovoljiti razne ukuse. Kako i priliči njegovoj tituli te povijesnom razvoju i značaju, u središtu nalaze se povijesne četvrti Gornji grad i Kaptol te Donji Grad, u kojima je iznimna raznolikost arhitekture – od baroka do današnjih dana.
Osim što je političko središte, na Gornjem gradu nalazi se crkva sv. Marka te niz muzeja i galerija. Nipošto ne biste trebali preskočiti Klovićeve dvore, samostan sv.Klare u kojem je danas smješten Muzej grada Zagreba, jedan od najbogatijih muzeja koje Zagreb ima te Kulu Lotrščak – vidikovac s kojeg se pruža predivan pogled na Donji grad. Ispod kule nalazi se Strossmayerovo šetalište koje u svako godišnje doba ima svoje čari, a tamo možete predahnuti prije nego što nastavite prema Donjem gradu.

Putem do Donjeg grada naići ćete i na jedan od zakonskih zaštićenih spomenika kulture – uspinjaču koja je poveznica Gornjeg i Donjeg grada, a za simboličnu svotu novca možete se provozati s, kako kažu, najkraćom željeznicom na svijetu koja datira još iz davne 1890.
Kaptol je povijesno naselje koje je smješteno oko zagrebačke Katedrale, sa starom arhitekturom, a u središtu se nalazi sama Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije koja se smatra najvišom građevinom u Hrvatskoj.

Ova je srednjovjekovna katedrala nakon potresa koji je pogodio Zagreb dobila neogotički izgled, a posebnu crtu Katedrali daju renesansne zidine s kružnim kulama kojima je okružena.

Ako krenete prema zapadu, paralelno s katedralom, naći ćete se u Tkalčićevoj ulici koja je popularno okupljalište svih generacija, najviše zbog niza primamljivih mjesta – kafića, restorana, slastičarni. Popularna „Tkalča“ središnje je mjesto noćnog života u Zagrebu.

Središnje mjesto Donjeg grada je Trg bana Josipa Jelačića, glavni i najveći trg u Zagrebu. Pored samog trga nalazi se najpoznatija i najduža ulica grada Zagreba, Ilica. Iz Ilice možete krenuti na sve strane Zagreba, ali ono što u ovoj ulici obavezno morate posjetiti poznata je slastičarna „Vincek“ koja tradiciju, ali i popularnost čuva već 35 godina.

Najstariji park u Zagrebu nalazi se nedaleko od glavnog trga i ako krenete pješice, na Zrinjevcu ste za nekoliko minuta. Odmor za dušu i tijelo svim generacijama, okružen je stoljetnim platanama, a u sredini se nalazi glazbeni perivoj. Ako pogledate oko sebe, vidjet ćete zgradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u stilu neorenesanse te palače i politička sjedišta, što dovoljno govori o značaju parka.

zagreb

U blizini Zrinjevca nalazi se i Hrvatsko narodno kazalište, sjedište najveće kazališne ustanove u Hrvatskoj, građeno u neobaroknom stilu još davne 1894. godine. Ako želite posjetiti još jedan prekrasan park Maksimir, morat ćete krenuti prema istoku grada. Maksimir je povijesni perivoj osnovan u 18. stoljeću, a oblikovan je po uzoru na engleske romantičarske parkove. Grad Zagreb ima i Zoološki vrt koji se nalazi u maksimirskom parku.

Nakon dugog hodanja i razgledavanja bogatih raznolikosti odmoriti, osim u Zrinjevcu i Maksimiru, možete i na zagrebačkom jezeru i sportsko-rekreacijskom centru Jarun koje se nalazi u južnom dijelu grada.

Navečer, ako pripadate mlađim generacijama možete put već spomenute Tkalče koja nudi bogat noćni život, a ako ste više romantična duša, posjetite Sljeme, vrh planine Medvednice. Ili se jednostavno nemojte ograničavati i posjetite oboje, nakon romantične šetnje ludo se zabavite.