Grad Zagreb na 10. je mjestu liste najjeftinijih gradova za mlade putnike u Europi. Osim cijena, koje su u usporedbi s drugim dijelovima Europe zaista prihvatljive, razlog tome je i njegova dobra povezanost – kako unutar Hrvatske, tako i s drugim državama.

Zahvaljujući svojoj razgranatoj autobusnoj i željezničkoj mreži te zračnom prijevozu pomoću kojeg je Zagreb povezan s poznatim europskim destinacijama, na području grada mogu se čuti jezici iz svih dijelova svijeta, ali i različiti hrvatski dijalekti.

Iako uz trunku subjektivnosti, mogu potvrditi kako Zagreb zaista ima što ponuditi svim svojim posjetiteljima, neovisno o tome otkud dolaze.

Ako se ovih dana odlučite na put do glavnog grada Hrvatske, slijedi nekoliko načina pomoću kojih možete realizirati svoje planove.

Autobusni prijevoz

Autobusni kolodvor u Zagrebu poznat je kao jedan od najvećih i najmodernijih u ovom dijelu Europe, a zašto je to tako – shvatit ćete kada prvi put u Zagreb dođete ovim prijevoznim sredstvom.

Kako bi gužve bile što manje, na usluzi vam stoji osoblje kolodvora na 15 prodajnih mjesta za kupnju karata, a uz 44 perona za dolazak i odlazak putnika, postoji i poseban Terminal kojim se služi „Pleso prijevoz“ za jednostavniji i lakši prijevoz putnika do Zračne luke Zagreb.

Budući da djeca mlađa od 12 godina ostvaruju zaista velike uštede pri kupnji karata, autobusni prijevoz odličan je izbor za obitelji s djecom.

Osim toga, ako u Zagreb dolazite iz bilo kojeg dijela Hrvatske, na povratnu kartu dobit ćete popust od 40%, dok studenti, koji se sve više koriste ovom vrstom prijevoza, uz predočenje x-ice ili indeksa ostvaruju popust od 30% pri kupnji jednosmjerne karte. Vozni red autobusa, kao i ostale cijene karata, možete provjeriti ovdje.

Od Autobusnog kolodvora do Trga bana Jelačića dijeli vas nešto manje od 10ak minuta vožnje tramvajem broj 6 (smjer Črnomerec), koji redovito prolazi pored kolodvora, dok vas tramvajske linije 5 i 7 mogu odvesti na prelijepi zagrebački Kvaternikov trg.

Željeznički prijevoz

Zagrebački Glavni kolodvor povezuje Hrvatsku sa svim njezinim većim gradovima, ali i obližnjim državama. Zagreb je dio velikog broja željezničkih linija koje voze u svim smjerovima, tako da je do njega najlakše doći vlakom, ali i iz njega nastaviti putovanje u željenom smjeru.

Na službenoj stranici HŽ-a možete pronaći vozni red vlakova i cijene karata  te provjeriti koliko vas sati putovanja dijeli od željene destinacije.

zeljeznicki kolodvor
Prvi prizori koji će vas dočekati po dolasku u Zagreb vlakom, podsjetit će vas zašto ste se odlučili doći baš u ovaj grad. Trg kralja Tomislava i predivan park iza njega prepoznatljivi su znakovi Zagreba, u koje god doba godine došli.

Od kolodvora do Trga bana Jelačića možete stići za 10-ak minuta ugodne šetnje, ali ako se ipak odlučite za tramvaj, najkraćim i najbržim putem do Trga će vas dovesti tramvaji broj 6 (smjer Črnomerec) i 13 (smjer Žitnjak).

Zračni prijevoz

Iako velika, brojka od dva milijuna putnika koji godišnje prođu zračnom lukom „Pleso“ nije nimalo iznenađujuća, budući da je Zagreb na ovaj način izravno povezan s mnogim atraktivnim europskim destinacijama, poput Amsterdama, Londona, Barcelone, Beča i Lisabona.

Unatoč tome što velika ušteda vremena koju ostvaruju avioni iziskuje i veće količine novca, velik broj putnika spreman je za kvalitetu i brži transport izdvojiti koju kunu više.

Ako u Zagreb ili iz Zagreba dolazite, odnosno odlazite na „Pleso“, korisno je znati da na relaciji između zračna luke Zagreb i Autobusnog kolodvora (Terminal) vozi autobusna linija koja uvelike pojednostavljuje dolazak do samog centra Zagreba. Autobusna karta u jednom smjeru košta 30 kuna, vožnja traje oko 25 minuta, a autobusi najčešće voze svakih pola sata.

Kada dođete u Zagreb, na raspolaganju vam 0-24 stoje gradski tramvaji i autobusi koji će vas odvesti u željenom smjeru, a na vaš poziv spremno će se odazvati i velik broj taxi službi koje se nalaze u vašoj blizini. Dakle, sve što trebate učiniti je provjeriti vozne redove, raspitati se o mogućim popustima i ako je to potrebno, rezervirati kartu koji dan ranije. Zagreb vas zove!